6000 Kecskemét, Gyümölcs utca 14/a | Telefon: 06-30/385-72-76 | E-mail: budakapu@gmail.com | Web: www.budakapu.hu

Kovácsoltvas kapuk

Kétszárnyú kapu: Egy szépen parkosított kert igazán impozáns, csodás dísze egy kovácsoltvasból készül kétszárnyú kapu. Nagy előnye, hogy mivel középen nyílik, így maximálisan kihasználhatjuk kertünket zöld felület kialakítására, oldalirányban nem igényel helyet. Szinte minden kerítésnél beépíthető, csak legyen hely a szárnyaknak a nyitáshoz és megfelelő pillérek a tartásához. E mellett a kétszárnyú kovácsoltvas kapu egyszerűbben kivitelezhető, ami költséghatékonyabb és a kerítést is csak kis mértékben kell hozzá igazítani. 
Hátránya viszont, hogy télen a havat el kell takarítani a kovácsoltvas kapu szárnyainak nyílási ívéből, és ha automata, elektromos vezérlést szeretnénk, a szárnyak külön motort igényelnek, így ennek megvalósítása költségesebb. A kapu csak a telek felé nyílhat, közterület felé nem, így jelentősen lecsökken a parkolásra alkalmas területünk.
Éppen ezért a javaslatom, hogy ha megfelelő hely áll rendelkezésére és egy igazán elegáns,
látványában is lenyűgöző kaput szeretne otthonához, válassza a kétszárnyú kovácsoltvasból készült kapuink egyikét.

 

Alsósínes tolókapu: A tolókapu a kerítés vonalával párhuzamosan nyílik és záródik a belső oldalon. A tolókapu, előre lefektetett sínen mozog. Előnyei között szerepel, hogy ha rövidebb kapubejáróval rendelkezik és közvetlenül a kapu mögött szeretne parkolni, ideális választás a tolókapu, emellett egyszerűbb és olcsóbb az automatizálás megvalósítása. Hátránya, hogy nagyon hosszú beton sávot kell készíteni, és ha azt akarjuk, hogy pár év múlva ne töredezzen, repedjen a beton és működjön rendesen a tolókapunk, megfelelő mélységű betont kell készíteni (min. 80 cm)! A lefektetett sínt, teljes hosszában, mindig tisztán kell tartani.A sínre kerülő szennyeződések, kő, kavics, ágak, télen a hó, mind akadályozzák a tolókapu működését. Védekezni kell a lefagyás ellen is.


Úszókapu (lebegő kapu): Ahogy a neve is utal rá a kapunak nincs lefektetett sínrendszer,vagyis a talajtól 60mm-re mozog .A kapu nyitási irányába kerül kiépítésre egy ellensúly, amire egy görgőcsoport kerül rögzítésre.
Hátrányának annyit lehet elmondani, hogy nagyobb helyigénye van az alsó sines tólókapuhoz képest. De amennyiben a paraméterek adottak, mindenképp ezt javasolnám.